den sextonde september.


Chokladboll, kokosboll, negerboll eller havreboll, är ett klotformat, ogräddat bakverk, vars huvudingredienser är matfett, havregryn, socker och kakao, och som garneras. Benämningen negerboll är dock omstridd. Chokladbollar är vanliga som hemmagjorda godsaker och ingår i standardutbudet på svenska caféer.

Recept

Chokladbollar tillverkas av socker, matfett, havregryn, siktad kakao, vaniljsocker och eventuellt också en skvätt starkt kaffe. Sockret och vaniljsockret rörs till en pösig massa i rumstempererat matfett, varefter de övriga ingredienserna blandas i smeten. Smeten formas sedan till bollar. Garneringen består som regel i att bollarna rullas i pärlsocker eller kokosflingor. Chokladbollarna gräddas inte, utan kyls ned i kylskåp eller äts direkt.

Receptet kan varieras med olika smaksättningar och garnering. Tillsätts arrak och används chokladströssel till garnering kallas bollarna arraksbollar. Formas smeten till rullar och täcks med chokladdoppad, grön marsipan, kallas bakverket dammsugare. Dock brukar man både till arraksbollar och dammsugare byta ut havregrynen mot kaksmulor. Med florsocker i stället för strösocker får man ett exklusivare bakverk. I vissa recept på chokladbollar anges att havregrynen kan bytas ut mot kokosflingor.

Namn och namndebatt

Bruket av beteckningen negerboll i skrift har sedan början av 2000-talet minskat (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) till följd av bland annat medial uppmärksamhet kring ordets av många upplevda rasistiska laddning. Begreppet förekommer dock fortfarande i dagligt tal och i receptsamlingar.

Ett konditori i Sjöbo, som kallade bakverket "negerboll", anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned på grund av att anmälaren inte personligen blev kränkt. En brasklapp lämnades dock om att namnet inte bör användas, eftersom det är "föråldrat (och lätt kan förknippas med) slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde".

I Svenska Akademiens ordlista kom ordet "chokladboll" med första gången i 2006 års upplaga.

I film och litteratur

  • I filmen Sunes sommar från 1993 inser Sunes pappa Rudolf ordets stötande karaktär när några mörkhyade engelsktalande basketspelare frågar vad bakverken heter. Efter viss tvekan ("we call them nig... nig... no... no...") väljer han att kalla dem för wienerbröd, "wiener broads".
  • I boken Berts ytterligare betraktelser från 1991 förekommer en scen där Bert, Åke och Lill-Erik fikar på Domus en novemberdag och trycker chokladbollarna mot glasrutan, och då en mörkhyad man passerar säger Åke med hög röst till Lill-Erik att det heter chokladboll och inte negerboll.

Kommentarer
Postat av: L

mums!

2011-09-11 @ 19:44:35
Postat av: O.

MUMS FILIBABBA!

2011-09-12 @ 11:02:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback