the demons come, they can't subside

lyssnar på bon iver och bakar i mörkret.
borde vara glad men av någon anledning känns det mest tungt inombords.

saknar dig alldeles för mycket just nu.

imorgon.

fem paket fetaost, ett och ett halvt kilo pasta, en liter vispgrädde, ett komma två kilo godis, ett komma sju kilo bananer, trettio ägg, tolv och en halv liter läsk, fyra päron... ja, imorgon blir det kalas så det står härliga till! Då kommer mitt hus vara fyllt med en en massa människor som jag tycker så fantastiskt mycket om, och jag längtar! Det känns så fint att tänka på att jag kan kalla alla dessa underbara personer för mina vänner.
Jag blir alldeles varm i hjärtat.

Vi ses imorgon allahopa!

repeat.

fanfarlos nya singel är mycket bättre än min etikuppsats.

Precis såhär ser det ut i mitt kök just nu.An argument with myself.


Fler insikter ur guldboken. Läses bäst tillsammans med Jens nya EP.

f

nu lämnar jag karlstad och skola och åker till dalarna. hela helgen. yes.

Arton.Än så länge är det bara jag, men snart har alla tre rabarberriddare nått den högaktningsvärda åldern av arton år. Det är nästan så att man börjar känna sig gammal - eller vänta, gränsen går väl vid tjugo eller hur?

ljudet av tystnad.

och ibland vill jag bara sova...

the only visitor I will invite, is the whispering wind or the sunlight.lyssnar för mycket och pluggar för lite

jag tänkte att det ena var det ena och det andra var det andra, men jag visste inte vilket som var vad.

jag vet att det är dåligt för en, men det kan vara så himla fint. som en varg som ylar i oktober, när den varma andedräkten möter den kyliga midnattsluften.

det är svårt att glömma bort någon som har gett en så mycket att minnas.han klappade mig på axeln idag. eller mer snuddade med fingertopparna i förbifarten. liksom som en omtänksam gest. det gjorde min dag. och kommer göra att jag känner mig trygg ett tag till.

Life in a day.

Jag tillbringade söndagseftermiddagen i soffan tillsammans med Johan och en fasligt fin film.

Life in a Day är en dokumentärfilm sammanställd av fyratusenfemhundra timmars material från filmmakare från hundrafyrtio nationer.

Uppdraget var att dokumentera en och samma dag från världens alla platser.

Man får se människor vakna i Indien, barn födas i England och par bli kära i Nepal...

...allt sådant som hela världen innehåller under tjugofyra timmar.

Har du nittiofyra minuter och femtiosju sekunder över någon dag, borde du passa på att se den.

snart svämmar jag över, precis som älven.


Linslus.


den sextonde september.


Chokladboll, kokosboll, negerboll eller havreboll, är ett klotformat, ogräddat bakverk, vars huvudingredienser är matfett, havregryn, socker och kakao, och som garneras. Benämningen negerboll är dock omstridd. Chokladbollar är vanliga som hemmagjorda godsaker och ingår i standardutbudet på svenska caféer.

Recept

Chokladbollar tillverkas av socker, matfett, havregryn, siktad kakao, vaniljsocker och eventuellt också en skvätt starkt kaffe. Sockret och vaniljsockret rörs till en pösig massa i rumstempererat matfett, varefter de övriga ingredienserna blandas i smeten. Smeten formas sedan till bollar. Garneringen består som regel i att bollarna rullas i pärlsocker eller kokosflingor. Chokladbollarna gräddas inte, utan kyls ned i kylskåp eller äts direkt.

Receptet kan varieras med olika smaksättningar och garnering. Tillsätts arrak och används chokladströssel till garnering kallas bollarna arraksbollar. Formas smeten till rullar och täcks med chokladdoppad, grön marsipan, kallas bakverket dammsugare. Dock brukar man både till arraksbollar och dammsugare byta ut havregrynen mot kaksmulor. Med florsocker i stället för strösocker får man ett exklusivare bakverk. I vissa recept på chokladbollar anges att havregrynen kan bytas ut mot kokosflingor.

Namn och namndebatt

Bruket av beteckningen negerboll i skrift har sedan början av 2000-talet minskat (exempelvis i receptböcker och på kafémenyer) till följd av bland annat medial uppmärksamhet kring ordets av många upplevda rasistiska laddning. Begreppet förekommer dock fortfarande i dagligt tal och i receptsamlingar.

Ett konditori i Sjöbo, som kallade bakverket "negerboll", anmäldes 2003 till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO). Granskningen lades ned på grund av att anmälaren inte personligen blev kränkt. En brasklapp lämnades dock om att namnet inte bör användas, eftersom det är "föråldrat (och lätt kan förknippas med) slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde".

I Svenska Akademiens ordlista kom ordet "chokladboll" med första gången i 2006 års upplaga.

I film och litteratur

  • I filmen Sunes sommar från 1993 inser Sunes pappa Rudolf ordets stötande karaktär när några mörkhyade engelsktalande basketspelare frågar vad bakverken heter. Efter viss tvekan ("we call them nig... nig... no... no...") väljer han att kalla dem för wienerbröd, "wiener broads".
  • I boken Berts ytterligare betraktelser från 1991 förekommer en scen där Bert, Åke och Lill-Erik fikar på Domus en novemberdag och trycker chokladbollarna mot glasrutan, och då en mörkhyad man passerar säger Åke med hög röst till Lill-Erik att det heter chokladboll och inte negerboll.

fint på posten 2

fick brev från felicia idag. det första av våra många brevväns-brev som kommer skickas medan hon är i dalarna och jag är kvar här.

Sliperiet.

Jag och mina bildkollegor i klassen tog en tur till bland annat Sliperiet för att vara lite kulturella.

Glaskonsten på vinden var ganska så otrolig. Däremot var det svårt att fota utan stativ eller blixt...

En del av konsten på den nedre våningen var ganska intetsägande, men lokalen var helt fantastisk.

Från Laxholmen som vi åkte till sedan har jag dock inte så många bilder...jag var nog för uppslukad av akvarellmålningarna.

Ett analogt way out west del ett.

När jag och fyra bra tjejer åkte på festival snodde jag pappas gamla kamera och knäppte slut på två filmrullar. Här är den första, totalt i oordning och oredigerad.

Ingången till festivalområdet var tjusigast på kvällen. Lika tjusigt var konfettiregnet under "purple rain" på Princekonserten.

Det var inte bara dans på natten: Robyn höll igång ganska så bra hon också.

The Avett Brothers och festivalpepp.

Kirsty, Olivia, Amanda och bra stämning.

Publik i extas samtidigt som Philip och Petter skymmer sikten på Fleet Foxes.

Vi stod nästan lika långt fram som pressfotograferna...

...medan The Hives kaxade på scenen mittemot.

The Tallest Man On Earth och äkta kranvatten.

Olivia, Amanda, Louise vid kravallstaketen.

Langos i gräset och så.

Lisa-Amandamys och kokosmunk.

Mysigt matställe på Linnégatan och sist hemma. Hur bra som helst egentligen.